Voedingseducatie in het basisonderwijs.

kinderen-die-gezond-voedsel-eten-36840775Vroeg geleerd is oud gedaan

Om maar met de deur in huis te vallen, zou het niet mooi zijn als onze kinderen ook op school zouden leren wat een gezonde levensstijl is? Op hun eigen niveau natuurlijk, per klas/groep verschillende onderwerpen, met diverse activiteiten. Waarom is dat nog geen vast onderdeel van het basisonderwijs? Hoe makkelijk is het om kinderen iets aan te leren zodat het een gewoonte wordt en ze de betere keuzes in de rest van hun leven gaan maken? Makkelijker gezegd dan gedaan? Ik denk dat de nieuwsgierigheid en leergierigheid van (vooral jonge) kinderen daarin onderschat wordt. Laat kinderen zelf proeven, ontdekken, voelen, maken, verbouwen, oogsten, testen en doen. Ik denk dat ze ons zullen verbazen! Ze lusten vaak meer en ze zijn vaak slimmer dan wij denken. Ze kunnen vaak ook meer dan wij denken. Door proefondervindelijk onderwijs op een regelmatige manier aangeboden kunnen we ze heel veel laten ontdekken. Door ook ouders hierin te betrekken, kunnen we deze gezonde lijn doortrekken naar thuis en zodoende een generatie kweken die weet wat gezond is op het gebied van eten, bewegen, slapen en nog veel meer. Of ze dan ook de juiste (gezondere) keuze maken, is aan de ouders en de kinderen/tieners zelf.

Hoe ziet zo’n onderwijsprogramma er dan uit?

Laten we een voorbeeld nemen; groep 4 van een openbare basisschool. Kinderen van 7 en 8 j
aar. Groepsgrootte is 20 kinderen. Het schooljaar begint in augustus/september en eindigt eind juni. Laten we een frequentie nemen van twee ‘lessen’ per maand. Dat betekent dus 20 lessen van laten we zeggen 45 minuten. Ik geef een opsomming van mogelijkheden.

 1. Introductie les: Waar komt ons eten vandaan?
 2. Bezoek aan een boerderij/landbouwbedrijf/moestuin.
 3. Wat doet eten in je lichaam? Inclusief een animatiefilm
 4. Het grote Proefspel!
 5. Zelf koken met verse ingrediënten. Workshop
 6. De grote Gezondheids Quiz.
 7. Etensdagboek bijhouden. UitlegIMG_1569
 8. Etensdagboek bijgehouden. Uitwerking
 9. Wat doet beweging/sport met je lichaam? Uitleg
 10. Hoe kun je elke dag gezond bewegen? Buitenactiviteit of in sporthal.
 11. Hoe belangrijk is slapen en ontspanning. Met ontspanningsoefening voor kinderen.
 12. Collages maken Gezond versus Ongezond. Knutsel activiteit.
 13. Korte spreekbeurten door de kinderen over Gezond, Bewegen en Eten.
 14. Gezond Eten op School. Snacks en lunch en waar en hoe eten we?
 15. Bijzondere eetgewoonten: Vegetarisme, allergieën en principes!
 16. Gezonde levensstijl voor iedereen, ook papa en mama! Avondworkshop voor papa en mama.
 17. Sporten is gezond! Hoe, wie, wat, waar en hoeveel?
 18. Oefening baart kunst. Eten maken!
 19. Kinder keuze! De klas mag zelf een les in elkaar zetten!
 20. De grote Gezonde Levensstijl Quiz! Wat weet iedereen nog?

Een globaal plan om een jaar door te komen. Een bijkomend voordeel voor de school is, dat er allerlei beleid hier aan gekoppeld kan worden. Denk aan het traktatie beleid op school, het beleid met betrekking tot ouder IMG_1390activiteiten en wat wordt er dan geserveerd op het gebied van eten en drinken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Een ander voordeel voor de hogere groepen is het hele levensstijl verhaal te koppelen aan alcohol en drugs voorlichting. Het belang van gezonde voeding voor een gezond uiterlijk is ook hier aan te koppelen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat zijn de kosten hiervan?

Ik kan hier niet een eenduidig antwoord op geven natuurlijk. Dat is afhankelijk van het aantal lessen, groepen, de duur etc.. Natuurlijk ben ik bereid om een en ander door te rekenen voor specifieke pakketten. Neem daarvoor contact met mij op via email.