Wat doet een lifestyle coach eigenlijk?

Beste geïnteresseerde,

Ook aanhanger van het GewoonGezondLeven principe? Nou dan kunnen we misschien wat voor elkaar betekenen!

Ik zal me eerst eens voorstellen, Miek van Setten, Lifestyle Coach. Ik ben de eigenaar van Fit & Food Naarden, een praktijk voor gewichtsbeheersing, gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

In de afgelopen jaren ben ik fervent voorstander geworden van het GewoonGezondLeven principe. Ook het belang daarvan vanuit medisch oogpunt. Ik ben er van overtuigd dat een juist en gezond eet- en bewegingspatroon een heleboel kwalen en ziekten kan verbeteren of voorkomen. De kosten voor medische zorg door welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, darmproblemen, kanker, obesitas en cholesterolproblemen rijzen de pan uit en dat gaat alleen nog maar meer worden in de toekomst. Diverse media hebben in de afgelopen maanden gemeld dat het in Nederland niet zo’n vaart loopt met de mensen met overgewicht en obesitas, maar toch is nog bijna de helft van de mensen te zwaar en heeft een ongezonde levensstijl.

Ik ben er van overtuigd dat alles staat of valt met kennis over voeding en beweging. Als je weet wat ongezond eten in je lichaam doet of kan doen, dan gaan mensen echt wel betere keuzes maken. Hetzelfde geldt voor beweging. Een uurtje per dag aan beweging zoals wandelen, fietsen, lichamelijk huishoudelijk werk, tuinieren, hond uitlaten heeft al een enorm positief effect op de algehele gezondheid. En als daarbij ook nog eens twee of drie keer intensief gesport wordt, zit je al op een hele gezonde weg.

Voedingsonderwijs op de basisschool

Hoe moet je dat dan vormgeven, vraag je je dan af? Ik denk dan aan een onderdeel voedingsonderwijs vast in het onderwijsprogramma op basisscholen. Twee lessen per maand. Diverse lesmethoden als workshops, theorie, spelvormen, filmpjes en experimenten aanpasbaar aan de leeftijd van de groep. En natuurlijk ook veel aandacht voor het belang van voldoende beweging. Ook de voorbeeldfunctie van de school en de leerkrachten speelt daarbij een grote rol! Denk aan traktaties, tussendoortjes en de inhoud van de ‘brood’trommel. Hiervoor kan een mooi overzicht worden gemaakt door mij, hoe ik dat vorm ga geven met alle lessen globaal uitgewerkt, benodigde materialen etc.

Educatie voor volwassenen

Het is aangetoond dat de hoogste percentages aan overgewicht te vinden zijn in lager opgeleide bevolkingsgroepen. Daarbij geven deze mensen vaak de levensstijl door aan hun kinderen. Om dit dus ook aan de volwassenen kant te kunnen doorbreken is er dus ook een aanpak nodig voor het gebrek aan kennis bij de volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld vorm gegeven worden door cursussen via buurthuizen en andere sociaal-culturele instellingen, workshops via gezondheidscentra, informatie bij huisartsen praktijken, apotheken & drogisterijen, hogere vergoedingen voor gezonde voedingscursussen. Groepslessen GewoonGezondLeven. Ook hiervoor kan een uitgebreid plan van aanpak gemaakt worden inclusief globale inhoud en presentatie. 

Persoonlijke begeleiding

Natuurlijk is er ook de optie om persoonlijke coaching te krijgen voor die mensen die dat graag willen. Dat kan zijn om af te vallen, veel of weinig. Of om te leren hoe je een gezond eetpatroon in de praktijk ten uitvoer kan brengen, individueel of als groep/gezin. Of als je als werkgever je werknemers graag wil stimuleren om er een gezonde levensstijl op na te houden, via workshops en presentaties. Ook kan ik je leren hoe je meer beweging in je dagelijkse leven kunt integreren of een algehele levensstijl verandering begeleiden. Kortom alles wat te maken heeft met GewoonGezondLeven. Daarbij kijk ik vanuit de persoon, de mogelijkheden, voorkeuren en omstandigheden en pas daar het plan van aanpak op aan. Niet andersom dus. De een heeft meer aan motiverende gesprekken en de ander heeft letterlijke recepten en menu’s nodig. Door een goede samenwerking gaan we dan ons gezamenlijke doel bereiken.

Kortom

Kortom er is veel werk aan de winkel. Ook voor alle mensen in onze maatschappij. Het begint bij de eigen keuzes. Natuurlijk kan de voedselindustrie het zout en suiker uit haar kant en klare producten halen of verminderen, maar je bent toch echt zelf degene die het koopt en opeet. Je moet er voor kiezen om te koken met verse groenten

, fruit, vlees, vis, granen, kruiden en ga zo maar door. De keuze voor gezonde varianten voor de lunch, ontbijt en tussendoortjes is van groot belang om een gezonde levensstijl te behouden. Lekker en gezond gaan heel goed hand in hand. Workshops gezond koken en inkopen kan ik ook geven of in een presentatie vorm kan ook prima.

Een actieve levensstijl hoort ook bij GewoonGezondLeven. Op de fiets naar school of werk, de trap in plaats van de lift, lekker uitgebreid de hond uitlaten, een fietstocht met vrienden in plaats van borrelend hangen op de bank, potje volleyballen op het strand, frisbeeën met de kids en zo kan ik nog wel even doorgaan. Integreer bewegen en sporten in je leven zodat het een onderdeel wordt en de drempel verdwijnt om het te doen. Motiveer elkaar en inspireer daarmee ook je omgeving. Het wordt een gewoonte en dat is waar je wil zijn! Hoe je beweging en sporten kunt integreren in je leven, daar kan ik ook presentaties over geven.